Historia

Falukorvens historia sträcker sig ända tillbaka till 1500 talet och till just Falun. I Falu koppargruva använde man oxhud, som man tvinnade och som sedan blev till rep. Dessa rep användes bland annat för att hissa upp både människor och material från de djupa gruvorna.

Det krävdes massor av rep och man köpte då oxar nere från Småland och bönderna drev sina oxar i långa karavaner längs vägarna upp till Falu koppargruva där man sedan tog tillvara på oxhuden för reptillverkning.

Köttet från oxarna skars ned i bitar, saltades och sedan röktes köttet. På så sätt kunde man förvara köttet under en lång tid som föda. Under 1500 talet så hade Falu koppargruva gästarbetare från Tyskland som arbetade i gruvan. När dessa fick höra om det rökta köttet så kom de med lite tips och råd över hur man bättre kunde använda det rökta köttet. Dessa tyskar hade nämligen kunskap i att stoppa korv. De visade hur man kunde stoppa det rökta köttet i tarmar från oxarna vilket efter tillredning ledde till att man hade en rund korv som man kunde skiva och äta som den var eller steka över eld.

Dessa korvar blev snabbt en succé i koppargruvan och falukorven blev huvudrätten vid nästan alla middagar.
Det var dock först under slutet på 1800 talet, år 1870, då en slaktare vid namn Andes Olsson en dag bestämde sig för att åter börja tillverka falukorven för att sälja i större skala. Under 1800 talet så hittade falukorven ned från Falun till Stockholm och även där blev falukorven en stor succé. Falukorven sågs först som arbetarmat då den inte var tillräckligt fin för överklassen. Men med åren så har falukorven blivit en av vår svenska husmanskost som äts av båda gamla och unga.

Ander Olssons son Melker Olsson tog över rökeriet efter sin far och Melkers är idag den enda korvtillverkare som fortfarande tillverkar falukorv i Falun.